Control empresarial a través de mitjans electrònics arrel de l’última Sentència del T.E.D.H. (Barbulescu II)
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) canvia el seu propi criteri, arrel de la publicació per part de la Gran Sala, de la Sentència de 5 de setembre de 2017, que examina el control empresarial dels treballadors, en concret, l’ús que aquests poden fer dels ordinadors que l’empresa posa a la seva disposició, en el seu lloc de treball. Bàsicament, tota la Sentència gira entorn del dret a la intimitat dels treballadors, que és de caràcter fonamental i que en funció del tipus de control empresarial, pot veure’s afectat en menor a major mesura.
Per a que no hi hagi vulneració de la intimitat, el més recomanable seria que l’empresari preavisi al treballador a l’inici de la relació laboral, sobre la seva potestat de control, detallant i precisant al màxim quines concretes mesures de control i vigilància utilitzarà, i quin serà el seu abast, unes mesures que podran incloure monitoritzar l’activitat del treballador, respectant però, en tot moment, el seu dret a la intimitat.
En qualsevol cas, el preavís al treballador haurà de realitzar-se amb anterioritat a poder fer servir cap de les mesures de control empresarial descrites, i en aquest sentit, no és vàlid el simple avís informatiu sobre la possibilitat d’utilitzar mecanismes de control, doncs el treballador ha de ser informat de quins són aquests mecanismes i en quines circumstàncies s’utilitzaran.
Com a element més important, és necessari que el treballador entengui i comprengui la informació que se li dona, no essent suficient tenir un simple document signat, en que el treballador es limiti a manifestar que ha estat informat. En conseqüència, es recomana crear un protocol d’actuació per als casos en que s’hagin d’utilitzar els mecanismes electrònics de control, del qual el treballador haurà de ser informat, manifestant aquest que ha rebut i entès la informació.